Allium schoenoprasum

Bieslook

Beschrijving

Een op gras gelijkend kruid maar onmisbaar in de keuken.
De bolvormige bloempjes zijn violetkleurig en kunnen eveneens gebruikt worden als eetbare garnering.
De smaak van bieslook is zachter dan ui en knoflook maar heeft wel een vergelijkende smaak.
Regelmatig oogsten versterkt de plant en als de stengels dik worden is het best de plant te verjongen.
Men kan het hele jaar oogsten en is een gemakkelijk plant voor bloempotten op het terras.

Graag staat bieslook op een kalkrijke vochtige goed bemeste bodem, desnoods verrijkt met koffiedik.

Bieslook is te gebruiken bij kwark of platte kaas en kaasbereidingen, marinades en sauzen.
Best is vers te gebruiken en kan desnoods in de diepvries bewaard worden.
Maar niet laten meekoken want dan verliest hij zijn aroma.

Een variant is het chinese bieslook ‘Chin Su├án’ met grasachtig platte stengels, heeft een zachte looksmaak en mag WEL mee gestoofd worden.

Verzorging

Knip de bloemhoofden of bloemknoppen in het groeiseizoen tijdig af, zodat de plant zijn energie kan blijven stoppen in het produceren van nieuw blad en niet in het aanleggen van zaad. De uitgebloeide stengels met de bloemhoofden kunnen teruggesnoeid worden tot ongeveer 4-5 cm boven de grond.