Fagus Sylvatica

Beuk

Beschrijving

De beuk komt van nature in Europa voor. Het is een bladverliezende loofboom die zo’n 35 m hoog kan worden. De beuk wordt ook opgekweekt als struik, maar enkel aan de boomvorm komen stekelige bolstertjes met driehoekige eetbare zaden (beukenootjes).

Het blad is groen, ovaal en heeft een gladde bladrand. De herfstverkleuring is goudbruin. De bloeiperiode is in mei, dan zijn de hangende bollen met gelige mannelijke bloemen en tuilen met groenachtige vrouwelijke bloemen zichtbaar.

Verzorging

Om ervoor te zorgen dat je haag goed in vorm blijft is het belangrijk de beukenhaag jaarlijks twee keer te snoeien. Wanneer je dit goed bijhoudt geniet je van een prachtige groene en dichte haag in de tuin. Bovendien zorgt de beuk ook nog eens voor privacy, aangezien die zijn bladeren het hele jaar behoudt. In deze blog geven wij je alle benodigde informatie over het snoeien van de beukenhaag. Heb je een haagbeuk in je tuin staan? Ook dan kun je deze blog als leidraad gebruiken. De exacte snoeiverschillen tussen de beukenhaag en de haagbeuk lees je in de blog Haagbeuk of beukenhaag? De verschillen.

Houd je groene of rode beukenhaag mooi in vorm door deze twee keer per jaar te snoeien

Wanneer je beukenhaag snoeien?

Eigenlijk begint het snoeien van je beukenhaag al vanaf de eerste fase, namelijk het aanplanten. Het is belangrijk dat nadat je jouw haag hebt aangeplant, je de punten topt op een gelijk niveau. Dit vergroot namelijk de kans op het aanslaan van de beuken. Daarnaast vertakt de haag hierdoor goed aan de onderkant en groeit die dus mooi dicht. Ook daarna is het van belang de haag geregeld te snoeien voordat die de gewenste hoogte bereikt heeft. Wacht je totdat de beukenhaag die uiteindelijke hoogte al heeft? Dan zal de haag niet mooi dichtgegroeid zijn. De zijkanten snoei je twee keer per jaar.

Snoeien in juni en in september of oktober

Houd de regel aan een beukenhaag in juni én in september of oktober te snoeien. Het is raadzaam de eerste keer vòòr de langste dag te doen. Dit is 21 juni. Wanneer je dit doet heeft je haag namelijk ruim de tijd om nieuwe scheuten aan te maken. De tweede keer snoeien kun je doen in september of in oktober, voordat de winter aanbreekt. Snoeien kun je het beste doen op een dag dat het bewolkt is en de zon dus niet schijnt. Wanneer er te veel zon is, loop je namelijk het risico dat het blad gaat verbranden. Dit komt omdat het binnenste blad nog geen zonlicht heeft gezien. Wil je meer dan twee keer per jaar snoeien? Dit is geen probleem. Hoe meer je snoeit, hoe sneller de beukenhaag dichtgegroeid zal zijn. Meestal zijn de twee snoeimomenten ook meteen de momenten waarop je jouw beukenhaag bemest. Zo heb je maar twee keer per jaar omkijken naar je haag! Meer informatie over het bemesten lees je verderop in de blog.

Hoe je beukenhaag snoeien?

Je beukenhaag kun je op twee manieren snoeien. De eerste manier is knippen op het zicht. Dit houdt in dat je tijdens het snoeien goed langs de haag kijkt om te zien of die recht is. Ook bij de bovenkant doe je dit om te zorgen dat je in een rechte lijn knipt. Vind je het lastig om op het zicht te knippen? Gebruik dan een touwtje. Deze span je langs de beukenhaag. Doe dit waterpas zodat de haag een mooie rechte lijn krijgt aan de bovenkant. Houd er rekening mee dat je de bovenkant van de beukenhaag smaller knipt dan de onderkant. Zo zorg je er namelijk voor dat de hele haag voldoende zonlicht opvangt en er dus geen gaten in de haag ontstaan. Daarnaast blijft het blad mooi groen in de zomer. Het maakt niet uit of je eerst de zijkanten van de beukenhaag snoeit of juist eerst de bovenkant. Dit kun je naar wens zelf invullen. Snoei je per ongeluk verkeerd? Geen nood! Een beukenhaag herstelt namelijk erg snel.

Haal de takken en bladeren die je aan de bovenkant gesnoeid hebt van de haag af. Anders krijgen deze al snel een bruine kleur, wat geen mooi aanzicht geeft.

Kan ik mijn beukenhaag sterk terugsnoeien?

Wil je drastische maatregelen nemen en jouw beukenhaag flink terugsnoeien? Dit kan prima met deze haag. Je hoeft niet bang te zijn dat je schade aan de beuk aanricht. De beukenhaag groeit namelijk vrij snel, waardoor die in een korte periode weer op zijn oorspronkelijke hoogte gegroeid zal zijn.

Een beukenboom snoei je in de winter, van november tot februari.