Ligustrum vulgare

Wilde liguster

Beschrijving

Ligustrum vulgare, Gewone of wilde liguster, is een inheemse heester die van nature vooral aangetroffen wordt op kalkhoudende bodems in Drenthe en in de duinen. Ongesnoeid kan deze struik een hoogte bereiken van 400-500 cm.

Ligustrum vulgare is een snelle groeier en is in milde winters bladhoudend. Na de bloei, Ligustrum vulgare bloeit met kleine witte bloemetjes met een penetrante geur, verschijnen zwarte besjes. Deze besjes zijn voor de mens zwaar giftig maar worden door de tuinvogels gewoon gegeten.

Overweegt u Ligustrum vulgare als haagplant te gebruiken dan kunt u uitgaan van 5 planten per m1. Steeds vaker wordt echter, vanwege betere wintergroene eigenschap, gekozen voor de Japanse liguster: Ligustrum ovalifolium. Deze liguster wordt doorgaans aangeduid met haagliguster.

Ligustrum vulgare is op natuurlijke plaatsen van bijzondere betekenis voor allerlei insecten waaronder microvlinders.

Verzorging

Ligustrum vulgarekan toegepast worden als haagplant. Meestal is tweemaal per jaar scheren voldoende om de haag strak te houden. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat Ligustrum vulgare voor de mens geen giftige besjes kan vormen.

Omdat Ligustrum vulgare houdt van een kalkrijke bodem is het aan te raden deze haag regelmatig te voorzien van een kalkgift.