Pesto van erwten en munt

4.5/5

Duur

Personen

Ingrediënten

Wat heb je nodig voor + 250 gram pesto

  •  150 gram erwtjes
  • handvol muntblaadjes
  • 30 gram pijnboompitjes, geroosterd
  • 30 gram Parmezaanse kaas, in stukjes
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

Kook de erwtjes 2 minuten in water met een beetje zout. Giet af en spoel ze met koud water. Laat goed uitlekken.

Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in een keukenmachine of hakmolen en draai tot een grove pesto. Roer er de olijfolie door en kruid eventueel nog met extra peper en zout.

De bekendste pesto is natuurlijk Genovese met basilicum, pijnboompitjes, knoflook, Parmezaanse kaas en olijfolie. Heel simpel te maken in een keukenmachine of een vijzel (zoals het eigenlijk hoort). Schep het door je pasta en je hebt verder niks nodig.

Pesto komt van het Italiaanse werkwoord “pestare” wat “gestampt” betekent. En daar kun je dus mee variëren, bedacht ik me. Dit keer heb ik de basilicum vervangen door erwtjes en munt. Het resultaat is een heerlijk friszoete pesto die ik combineerde met knoflookaardappeltjes en kalfsworstjes. Maar deze pesto kan ook prima door een pasta. Schep er dan wel een half kopje van het pastakookvocht bij, anders wordt het te droog. En wat je overhoudt, kun je de volgende dag op een toastje of geroosterd brood smeren. Lekker bij de borrel of bbq.

Andere recepten