Preirolletjes in de oven

4.5/5

Duur

50 min

Personen

3

Ingrediënten

  • aardappelen600 g
  • melkscheutjes
  • boterklontjes
  • ei¾
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • prei3.75 stronkjes
  • gekookte ham7.5 plakken
  • gedroogde tijm¾ koffielepel
  • melk56.25 cl
  • gemalen Emmentaler112.5 g
  • gemalen cheddar52.5 g
  • bloem1.5 eetlepel
  • citroen0.375
  • gemalen Emmentaler75 g

Bereidingswijze

De aardappelpuree

  • 600 g aardappelen
  • scheutjes melk
  • klontjes boter
  • ¾ ei
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar.

Preirolletjes

  • 3.75 stronkjes prei
  • 7.5 plakken gekookte ham
  • klontjes boter
  • ¾ koffielepel gedroogde tijm
  • peper
  • zout

Verwijder de buitenste bladeren van de prei en snijd het groen weg. Maak kleine inkepingen in de bovenkant en spoel ze onder stromend water zodat alle aarde weg is.

Snijd het witte deel van de preistronken in twee.

Smelt een klont boter in een pan en doe er een scheutje water bij. Kruid met tijm, zout en peper. Leg er de prei in en laat 10 tot 15 minuten onder een deksel garen.

Haal de prei uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Als de prei te vochtig is, wordt de kaassaus te lopend.

De kaassaus

  • 56.25 cl melk
  • 112.5 g gemalen Emmentaler
  • 52.5 g gemalen cheddar
  • klontjes boter
  • 1.5 eetlepel bloem
  • 0.375citroen
  • ¾ ei
  • peper
  • zout

De basis van onze kaassaus is een bechamelsaus. Smelt een klont boter in een pan en doe er de bloem bij. Roer goed om met een garde tot je een dikke pasta krijgt. Laat even op het vuur staan zodat de bloemsmaak verdwijnt.

Giet er de melk bij en blijf roeren met een garde tot je een gebonden saus krijgt. Ze mag wat lopender dan gewone bechamelsaus zijn, want de kaas zal ze nog verder indikken.

Doe er de emmentaler en de cheddar bij en roer om.

TIP  Je kunt experimenteren met andere soorten kaas, bijvoorbeeld geitenkaas of blauwe kaas.
 
Doe 3 eetlepels van het kookvocht van de prei bij de saus. Kruid met nootmuskaat, een snuifje zout en peper. Pers er het sap van ½ citroen bij.

Roer eventueel een eierdooier door de saus om ze mooi te doen glanzen. Haal de pan van het vuur en laat de saus niet meer koken, want door het ei kan ze schiften.

Afwerken en serveren

  • 75 g gemalen Emmentaler
Verwarm de ovengrill voor.Rol de prei in de ham en leg de rolletjes in een ovenschaal.Giet de warme kaassaus over de rolletjes.TIP: Heb je een beetje kaassaus over? Bewaar ze in de koelkast en maak er de volgende dag een echte Franse croque monsieur mee met brood, ham en kaassaus.Strooi er 100 g gemalen emmentaler over en zet 20 minuten onder de ovengrill zodat het gerecht goed warm is en een bruin korstje heeft.Plet de aardappelen met een pureestamper. Doe er een scheut melk, een klont boter en een eierdooier bij. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.Serveer de preirolletjes met een flinke schep aardappelpuree.

Andere recepten