Rabarbertaart met vanille-merengue

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 100 g boter
  • 90 g kristalsuiker
  • 10 g vanillesuiker
  • 2 eidooiers
  • rasp van 1/2 (bloed)sinaasappel
  • 100 g bloem
  • 50 g maïzena
  • 1 tl bakpoeder

Voor de vulling

  • 350 g rabarber, schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 el maïzena

Voor de vanille-merengue

  • 3 eiwitten
  • snuifje zout
  • 120 g kristalsuiker
  • 2 el (bloed)sinaasappelsap
  • zaadjes van 1 vanille-stok

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  2. Maak eerst het deeg.
    Smelt de boter en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer er dan suiker, dooiers en sinaasappelrasp door.
    Meng bloem, maïzena en bakpoeder en klop lepel per lepel door het botermengsel in de keukenmachine.
    Vet een taartvorm van 28 cm in met boter en bestuif met bloem.
    Duw het deeg in de vorm en langs de randen.
    Bak 30 minuten in de oven.
  3. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C.
  4. Meng alle ingrediënten voor de vulling en verdeel over de bodem.
  5. Doe nu de eiwitten & een snuifje zout in de kom van de mixer.
    Klop tot pieken.
  6. Voeg dan lepel per lepel de suiker toe tot je een mooi glanzende merengue krijgt, waarin de suikerkorrels opgelost zijn (je kan dit checken door een beetje merengue tussen je vingers te wrijven).
  7. Klop er op het einde het sinaasappelsap en de vanillezaadjes door.
  8. Spatel de merengue op de taart maar blijf een centimeter van de rand, zodat je de rabarber nog ziet.
    Schuif de taart in de oven en bak in 35 minuten goudbruin.
  9. Laat afkoelen op een rooster en ontvorm voorzichtig.
  10. Serveer de rabarbertaart met vanillemerengue.